Publicado el

Sexologen: “Darfor blir vi attraherade av nagon sake typ”

Sexologen: “Darfor blir vi attraherade av nagon sake typ”

Hurs kanner karl erotis attraktion till nago saker indivi sam inte en annan? Var sexologexpert Leigh Noren av Sexologkliniken reder ut mysteriet runt dragning.

Du kanner till den dar kanslan som plotsligen slar nago – ni promenerar kungen stan och titta en sasom far de att rekylera mot lite, din partner kommer ut ur duschen samt luktar oemotstandligt, alternativt din basta frande kanns tvart… sexig?

Sasom sexolog snackar sjalv ideligen forsavitt sexlust. Det beror framst pa att begar befinner sig sa pass grundligt stav flertal fran oss, och for att det ar en av dom vanligaste sokorsakerna kungen min mottagning samt over la i varlden.

Andock exakt attraktion befinner si nagot som herre sallan tar upp. Det sasom ar sa spannande tillsamman dragning som amne, befinner sig att det mycket kanns hemlighetsfullt samt marigt att precisera. Man kanner till nar karl kanner det, skada man kanner till kanske inte alltid hursa hane kanner det.

Det du kanner – det befinner sig tilldragning

Forskning sager att det tar mindre ann en oskadd sekund(!) a att tillverka traffat en manniska, darfor att avgora hurdan avsevart vi diggar personen och ifall vi ar attraherade alternativ icke.

Det later fГ¶retagets webbplats saso enormt foto tidrym – och det befinner sig det – men det viktiga att kanna till narvarand ar att det handlar forsavitt saken da initiala kanslan. Hurdan mycket vi gilla e samt hur attraherade vi ar fran nagon individ kan sjalvklart utvecklas over tidrymd.

Stav somliga erhalla till exempel dragnin forst postumt manga ar av vanskap – plotsligen kan ens kollega alternativ tatt van kannas jatte tilldragande.

Emellanat kan det samt bege sig till omvan mjalthugg sam kannas som att attraktionen mo till exempe ens kompanjon ar sasom bortblast, darfor at sedan, jamstalld oforutsett, folja ater markli manader framti tillsammans full kraft.

Nar det kommer mo den omedelbara attraktionen som massa kanner aterigen sig i tender vi tillskriva det foremal som vi befinner si medvetna forsavitt, exempelvis personens yttr.

Ej sallan har vi ”typer” saso vi blir attraherade fran samt tanker att det befinner si det saso ar essentiell pro saken da dar ett lockelsen.

Skada det finns flertal andra faktorer saso aven befinner si i spel medan, samt sasom rentav kan bearbeta attraktionskraften mer an enbart utseendet.

Nar rimlig partners upplevs som svarfangade blir vi mer attraherade av dom

Nagon saso inneha skrivit ett oskadd del forsavit bland annat tilldragning ar sexforskaren Justin Lehmiller. I hans skrif ”The Psychology of manskli Sexuality” sammanstaller han bland annat, forskning runtom dragning sam hur det fungerar. Han listar foljande faktorer som marklig av dom viktigare sakerna for att vi ska berora oss attraherade bruten en.

1. Narhet Det befinner sig mer troligtvis att vi blir attraherade bruten nagon sasom ar narmare oss geografiskt – till exempe e sasom bor i vart block alternativt nago individ kungen jobbet.

2. Likhet Det befinner si mer formodligen att vi blir attraherade bruten nagon som befinner sig mer likt oss ann olik oss. Att vara identiska ar emellertid ej nagot som forutspar relationens varaktighet alternativt hurdan lyckliga vi ar i relationen.

3. Kroppsli upprymdhet Nar vi mot en saso vi inte kanner samt befinner si fysiskt upphetsade (till prov ager hogre ryt till konsekvens fran ett adrenalinhojande forehavande), okar det chansen att vi kanner tilldragning.

4. Sinnesstamning Vi uppskattar folk sasom tillats oss att ma enastaende. Vi uppskattar andra personer mer nar vi sjalva mar bra – ehur personen ifraga ej befinner sig orsaken mot att vi mar bra.

5. underskott Nar vi inneha farre potentiella partners att utse emellan tenderar vi att vara med om de rimli partners saso finns, sasom mer attraktiva.

6. Yttr folk fran all konsidentiteter befinner si mer attraherade fran mannisko som vi upplever titta finemang ut. Emellertid kan upplevd dragnin bero kungen huruvida andra upplever personen som sexig, samt kontexten vi befinner oss i (dvs. ifall det finns andra attraktiva/mindre attraktiva manniskor i samma rum). Hur personen ser ut tenderar att besta viktigare i inledning itu nagon samband jamfort tillsamman langre in i nagon karleksrelation.

7. Hormoner och signalsubstanser Attraktion bestams aven mo sake del av vart luktsinne, och det sasom kallas for feromoner. Nar vi ager hogre nivaer av oxytocin och dopamin i blodet kan det eskalera nivan bruten dragning. .

Leigh Noren ar utbildad sexolog sam erbjuder dialog stav bade individer samt tv gallande Sexologkliniken, saso finns online och ager ett personligt mottagning i Vasastan sam pa Mama Mia Kungsholmen.